Üdvözlünk Téged, Kedves Leendő Tanítvány!

Mielőtt elvesznél a benned megfogalmazódott kérdések között, engedd meg nekünk, hogy segítségedre legyünk. Gyakori kérdések menüpontunk lényege, hogy az esetlegesen felmerülő kérdéseket megválaszoljuk, segítséget nyújtva ezzel Neked. Amennyiben valamilyen információra még szükséged lenne, bátran írj a 
rudtancdebrecen@gmail.com e-mail címre, trénereink készséggel állnak rendelkezésedre.

 
Mi az a rúdtánc?

A rúdtánc, ismertebb nevén rúdfitnesz, egy olyan saját testsúlyos edzésforma, amely egy igazán hatékony alakformálást garantál. Ha erősödni, alakot formálni, kikapcsolódni szeretnél vagy egy igazán divatos, de nem mindennapi sportot kipróbálni? Válaszd a rúdfitneszt, az összetett alakformálás és a nőiesség sportját. A Rúdtánc Debrecen exkluzív környezetben, a belváros szívében vár Téged is! Dönts úgy, hogy kipróbálod. Várunk a csapatunkba.


Mi az a légtorna?

 
A 90-es évek idejére tehető a silk / tissue / selyem megjelenése, melyet elsősorban az artista művészet képviselői használtak. Oroszország és Kína sportolói egyaránt kimagasló teljesítményt nyújtanak a klasszikus balett terén,
amit szinte evidens módon ültettek át a légtorna eszközeire, így Tőlük láthattunk először ilyen stílusú produkciókat. Szintén említésre méltó a  híres, montreáli székhelyű cirkusz, a Cirque de Soleil, amely egyedülálló módon mozgásművészek, akrobaták, zsonglőrök, légtornászok műsorait tárta a nagyvilág elé. A cirkuszi repertoárban azonban hamar új és még látványosabb eszközöket kezdtek alkalmazni, így került porondra az aerial hoop / karika és a trapeze / trapéz is. Magyarországon a Magyar Légtornász Egyesület és Vincze Tünde munkásságának köszönhetően terjedt el ez a légies, de igazán összetett és nehéz mozgásforma, amit egészen magas szinten lévő,  kiváló, magyar artisták tesznek még népszerűbbé, a világ különböző pontjain.  Az aerial yoga - aerial fitness / lebegő jóga - lebegő fitnesz egy meglehetősen új,de annál közkedveltebb mozgásforma, amely természetesen szorosan összefügg a jóga alapjaival, de mégis a légtorna elemeit valósítja meg. Az órák folyamán elengedhetetlen a test formálása, ugyanis az elemek kivitelezése közben a test nyújtása és erősítése egyaránt megtörténik. A foglalkozások ideje alatt egy, szintén a légtornában használt eszközt, a hammock-ot (függőágyat) használjuk, melynek segítségével kivitelezhetők az akrobatikus elemek.


Hogyan képzeljek el egy rúdtánc órát?

A rúdtánc órák egyáltalán nem a bárokban megszokott filmes felvételekhez hasonlítanak. Inkább egy olyan akrobatikus cirkuszi világ, amelynek te is a részese lehetsz. Óráink tematikusan felépített rendszer szerint zajlanak, így a megfelelő bemelegítést követően a rudas elemek elsajátítása következik, melyet specifikus nyújtás zár. Nézd meg bátran bemutatkozó videóinkat! 

Hogyan zajlik egy légtorna óra?  

Légtorna óráink eltérő eszközök használatával működnek. Miután kiválasztottad melyik a számodra szimpatikus eszköz, megtanulod, hogyan tudsz fenn maradni az eszközön, majd elemeket, kombinációkat később pedig kész koreográfiákat tanulhatsz meg. A bemelegítést követően óráról-órára új elemekkel ismerkedsz meg, majd miután elérted a szinted végét, sikeres vszintvizsga birtokában léphetsz egy nehezebb szintre.

Hogyan tudom követni a saját fejlődésem?   

A rúd fitneszben ás a légtornában, a jógához hasonlóan minden elemnek saját neve van. Ezen túl iskolánk egyedi tanmenetével lehetőséget biztosít számodra, hogy akár csoportos órán belül is a saját tempódban fejlődjél, mindig a te haladási szintedre koncentrálva. Kinyomtatott szintrendszerünket névre szólóan megkapod, melynek segítségével követheted az órai anyagot.


Mit hozzak magammal? / Milyen öltözet ajánlott? / Miért van a táncosokon ilyen kevés ruha? / Nekem is így kell öltöznöm?  

A rúdtánc órákra kényelmes felső, (top/atléta/póló) maximum térdig érő nadrág, zokni vagy balett papucs (sportcipőre nincs szükség!), víz és törölköző ajánlott. A légtorna órákra hosszú nadárg, testhez simuló rövid ujjú felső, a nyújtás órára szintén hosszú nadrág használata ajánlott. A rudasok öltözete segíti az elemek kivitelezését. Nem a test mutogatásán van a hangsúly, hanem a biztonságos gyakorláson. Haladó szinten, a váll, a hát, a comb és a has teljesen felszíne hozzá kell, hogy érjen a rúdhoz, mert a tapadás teszi lehetővé az elemek kitartását. Természetesen az első alkalmakkor a lényeg még hogy kényelmes ruhát hordjatok, ami lehetőleg a kart és a térdeket szabadon hagyja.

Mennyibe kerül egy óra?  

A napijegy 3000 Ft, azonban új érdeklődők számára (akik még nem jártak a Rúdtánc Debrecen® óráin) lehetőséget biztosítunk próbaóra keretein belül 1500 Ft-ért megvásárolni az alkalmi jegyet, ezen kívül 3 féle bérlettípus áll a tanítványok rendelkezésére. (Lásd:
ÁRAK menüpont)


Szükséges-e bármilyen előképzettség /sportmúlt vagy teljesen kezdők is elkezdhetik?   

Előképzettség nélkül, teljesen kezdők is elkezdhetik ezt a sportot, ugyanis az első órán, mindenki kézhez kapja az iskolánk szakmai trénerei által létrehozott szintrendszert, így saját tempódnak és tudásodnak megfelelően haladhatsz, egymástól teljesen függetlenül. Kiscsoportos óráink lehetővé teszik, hogy a trénerek kitüntetett figyelmet tudjanak szentelni a tanítványokra.


Mit nem érdemes rúdtánc és légtorna előtt?  

Első és legfontosabb, hogy az ékszereket, piercingeket, és minden egyéb esetlegesen balesetet okozó tárgyat le kell venni az órára érkezés előtt. Ezen kívül olajos krémek, testápolók, szoli krémek stb. használata közvetlenül az óra előtt nem ajánlott!


Kik vehetnek részt az órákon?  

Nemtől, kortól, előképzettségtől, edzettségi szinttől teljesen függetlenül bárki részt vehet a Rúdtánc Debrecen® óráin. Iskolánk lehetővé teszi gyerekek számára is elérni ezt a kiváló sportot, 18 év alatti tanítványainktól szülői engedélyt kérünk. (A nyomtatvány elérhető az iskolában)
Felső korhatár nincs, alsó korhatár: 5 év, férfiakat és nőket egyaránt várunk.


Gyerekek is elkezdhetik? Ha igen, a szülőnek ott kell lenni, vagy maradhat a foglalkozások ideje alatt?  

Külön gyerek, és junior csoportok nyújtanak lehetőséget a 5 -16 éves korosztálynak, hogy elsajátítsák ezt a sportot. Az edzések időpontjáról és időtartamáról a weboldalon tájékozódhatnak. A szülők a foglalkozások ideje alatt nem tartózkodhatnak a teremben, ugyanis a megfelelő tanár-diák kapcsolat kialakulásához szükséges egy magán szféra a tréner és a gyerekek közt. Általában 2-3 havonta szoktunk tartani nyílt órákat, ahova a szülők beülhetnek és megtekinthetik, hogy mit tanultak az elmúlt időszakban a gyerekek.


Biztonságosak az eszközök? Nem fogok leesni?  

A Rúdtánc Debrecen® biztonságtechnikai okokból rendszeresen ellenőrzi a kellékeket, így a rudak és a légtorna eszközök is rendszeresen vizsgálva, próbálva vannak, biztosítva ezzel a kellő nyugodtságot minden kedves tanítványunk számára. Tovább minden óra kezdete előtt a trénerek ellenőrzik a rudak felületét, a szennyeződéseket minden esetben eltávolítják, így teljes biztonságban tudsz edzeni. A légtorna eszközöket bitang biztos karabinerekkel és hevederekkel rögzítjük, olyanokkal amiket a hegymászók is használnak. Leesni sem fogsz, amennyiben betartod a biztonsági előírásokat, és csak a szintedhez megfelelő elemeket/trükköket gyakorlod, elkerülve ezzel az esetleges sérüléseket.  Trénereink minden esetben tudni fogják, milyen szinten vagy, és mi a következő lépés. Bízz bennük!


Mennyire fontos az erő és a hajlékonyság?  

Az órák során kialakul az erő és a hajlékonyság egy része.
A Rúdtánc Debrecen® országosan egyedülálló, komplex órarendet dolgozott ki, biztosítva ezzel a gyorsabb és a hatékonyabb fejlődési lehetőséget. Órarendünkben megtalálod az erősítés és a nyújtás órákat is, mint kiegészítő foglalkozásokat. Mivel a rúdsport egy igazán összetett versenysportként van jelen, így célszerű az órákat Erősítés & Nyújtás valamint Nyújtás órákkal kiegészíteni.


Hogyan épül fel egy-egy óra, mennyi idő? / Mi a különbség egyes óratípusok között?  

Óráink többsége 60 perces időtartamban zajlik. Az
ÓRÁK menüpontra kattintva láthatod az óratípusok részletes leírását, Az ÁRAK menüpont alatt pedig az órák időtartamát és a hozzájuk tartozó árakat is megtalálod.


Mit tegyek, ha szeretnék részt venni egy órán?    

Óráinkra minden esetben internetes regisztráció szükséges a
www.rudtancdebrecen.hu internetes oldalon, használt e-mail címmel és jelszóval. A Rúdtánc Debrecen® kialakított egy egyedülálló internetes jelentkezési rendszert, melyben a diákok a számukra szimpatikus órákra jelentkeznek, és nyomon követhetik az órával kapcsolatos további információkat (kik jelentkeztek még az órára, hányan vannak, van e még szabad hely stb.) Ne feledd! Limitált létszámú az oktatás, így a rudas és a légtorna teremben egyaránt maximum 8-10 fő lehet jelen. Bármelyik óra nyitott számodra, ugyanis minden órán az iskola által létrehozott szintrendszer alapján haladsz, saját szintednek megfelelően.


Mit tegyek, ha az óra betelt és csak a várólistára tudtam jelentkezni?

Oldalunk lehetővé teszi a várólistára történő jelentkezést, de az órán csak abban az esetben vehet részt a várólistára regisztrált, amennyiben valaki, az előtte regisztrált 8-10 fő közül törli a jelentkezését. Kérjük a várólistára jelentkezőket, hogy kísérjék figyelemmel a számukra érdekes órákat. Amennyiben az óra kezdete előtt változatlan a létszám felesleges megjelenni az adott órán, ugyanis a létszám limitált, és iskolánk a minőségi oktatás szempontjait figyelembe véve nem enged be több főt, mint amennyi a maximalizált létszám. ​


Mit tegyek, ha bejelentkeztem órára, és mégsem tudok elmenni?  

24 órával az óra kezdete előtt a lejelentkezés gombra kattintva törlöd a regisztrációdat, ezzel eltávolítottad a neved az adott órára regisztráltak közül.
A felhasználási feltételeknek megfelelően 24 órán belül nincs lehetőség az óra lemondására, ezen kívül, ha nem jelensz meg az órán, melyre bejelentkeztél annak díja automatikusan kiszámlázásra kerül vagy amennyiben rendelkezel érvényes bérlettel a rendszer automatikusan levonja az alkalmat. Korlátlan bérlettel rendelkező tanítványaink egyszeri távolmaradást követően minden elmulasztott alkalom után - az érvényességi időhöz képest - 1 nappal rövidebb ideig használhatják fel bérletüket. 


Mitől függ, hogy az adott óra meg lesz-e tartva?  

Az edzések megtartásához szükséges minimum létszám: 4 fő. (Kivéve gyakorló: 2 fő, gyerek: 3 fő) Amennyiben az óra elmarad, minden esetben e-mailben értesítjük az érintetteket.


Mit jelentenek a különböző színek?  

Az órarendben megjelenő színek elsősorban a könnyebb eligazodást segítik, így ugyanazon óratípusok ugyanazzal a színnel vannak ábrázolva. Az órarend menüre kattintva az adott heti órarendet látod. Ha az egész havi naptárfelületet szeretnéd látni, ahhoz regisztráció majd bejelentkezés szükséges. Aktuális órarendünket ide kattintva találod meg:
ÓRÁK


Lehet-e túlsúllyal rúdtáncra járni?  

Természetesen igen! Ahogy azt már korábban is leírtuk vannak, akik alakjuk formálása miatt kezdenek bele ebbe a sportba így tanítványaink között mindenféle ember megfordul. Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnél ledobni néhány kilót, ne habozz! Gyere el és kezdj bele már holnap! A változást garantáltan néhány óra után érezni fogod.


Valóban olyan fájdalmasak ezek a sportok? Kék-zöld foltokat produkálnak?  

Az első órákon általában nagyon kevés embernél van jelen a kellő izomzat, kivéve, ha előtte sportot rendszeresen az illető. Ennek okán a saját súlyodat irányítani nem könnyű. Előfordul, hogy megütöd a lábad vagy a karod, esetleg az eszköz megszorít, következésképpen jelenhetnek meg kék-zöld foltok, de ez nem garantál, és nem mindenkinél. Bőrtípus kérdése is. Ezen kívül, ahogy fejlődsz és erősödsz meg tudod tartani magad, és sokkal puhábban érkezel majd a rúdhoz, mint korábban.


Milyen rendszerességgel javasolt órákra járni?  

Ez a kérdés egyénfüggő. Függ elsősorban attól, hogy kinek mi a cél, ki mikor ér rá, és ki mennyi időt szeretne erre szánni. A diákok között vannak, akik heti egyszer, de vannak, akik hetente 5 alkalommal is eljönnek edzeni, és egy felépített edzésterv alapján látogatják a rúdtánc és/vagy légtorna, a gyakorló és a nyújtás órákat egyaránt. Ha valaki hobby szinten szeretne eljönni, kikapcsolódni, elég a heti egy alkalom, aztán, amikor úgy érzi, hogy ez kevés, növeli az edzésszámot. A döntés a Tiéd! Nincs semmiféle kötelezettség.


Mennyi idő alatt lehet elsajátítani az alapokat? Mennyi idő alatt juthatok el a haladó szintre?  

Erre a kérdésre szintén csak kb időtartamot tudunk írni, ugyanis ha valaki heti egyszer jön el edzeni nyilvánvalóan lassabban fog haladni, mint aki heti háromszor edz. A haladó szintre átlagban fél - 1 év alatt minden tanítványunk levizsgázik. (Heti 2 edzés mellett) 


Vannak-e kizáró okok / körülmények, amik miatt nem ajánlatos órára menni? (pl. betegen, sérüléssel)  

Amennyiben valaki tartós betegséggel küzd, rendszeresen szed gyógyszert, tartós bőrbetegséggel küzd, esetleg műtéten esett át mindenképpen kérje ki orvosa véleményét. Az első órára érkezéskor egy egészségügyi kérdőív kitöltése után, felelősségvállalási nyilatkozat aláírását kérjük, így mindenki csakis saját felelősségre vehet részt az órákon, az esetleges sérülésekért az oktató felelősségre nem vonható.


Mik azok a felhasználási feltételek, melyeket érdemes tudnom, mielőtt elmegyek az első órára?  
 • Fontos számunkra, hogy a testi és lelki adottságaitoknak megfelelő oktatásban részesítsünk, elkerülve ezzel az esetleges sérüléseket, baleseteket, ezért minden első órára látogató, az edzés megkezdése előtt egészségügyi kérdőívet tölt ki és felelősségvállalási nyilatkozatot ír alá. Adataitokat természetesen bizalmasan kezeljük.
 • Amennyiben az óráról való leiratkozás nem történik meg a bejelentkezések lezárásáig (24 órával a kezdés előtt) az adott alkalom levonásra kerül a bérletről. Ez vonatkozik a magánórákra, party órákra és minden egyéb fogllakozásra, amelyek a RúdtáncDebrecen órarendjében szereplnek. Előzetesen foglalt óráink elmulasztása fizetési kötelezettséget von maga után.
 • Korlátlan bérlettel rendelkező tanítványaink egyszeri távolmaradást követően minden elmulasztott alkalom után - az érvényességi időhöz képest - 1 nappal rövidebb ideig használhatják fel bérletüket.
 • Oldalunk lehetővé teszi a várólistára történő jelentkezést, de az órán csak abban az esetben vehet részt a várólistára regisztrált, amennyiben valaki, az előtte regisztrált 8 vagy 10 fő közül törli a jelentkezését. Kérjük a várólistára jelentkezőket, hogy kísérjék figyelemmel a számukra érdekes órákat.
 • A megvásárolt bérlet át nem ruházható, tovább nem értékesíthető.
 • A megvásárolt bérletet az érvényességi határidő végéig tudjátok felhasználni. Ezt követően új bérlet vagy napijegy vásárlására van lehetőségetek.
 • Az óra megtartásához szükséges minimális létszám: 4 fő. (Kivéve gyakorló: 2 fő, gyerek: 3 fő)
 • A felhasználási feltételek elfogadásával engedélyezed, hogy a RúdtáncDebrecen® által lebonyolított órákon készült fényképeket, videókat az iskola saját, hivatalos oldalain közzé tegye, népszerűsítve ezzel a rúdsportot. Az iskola, és a vezetőség garantálja, hogy a foglalkozásokon készített anyagokat (fotókat, videókat) kizárólag marketing célra, az iskola hivatalos weboldalán, Facebook oldalán, Youtube csatornáján és egyéb az iskola által készített, a vezetőség által jóváhagyott szóróanyagok készítéséhez használja fel. 
 • Az iskola által megrendelt és fotós  vagy videós által elkészített - így annak akár logójával ellátott - saját tulajdonú képek és / vagy videók felhasználása enegedélykötelesek. (A fotók és a videók az iskola és a szerzők kizárólagos tulajdonát képezik. Engedély nélküli másolása, bármilyen módon történő felhasználása, vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megszegésének minősül, amelyet a törvény büntet!) 
 • Az órán mindenki saját felelősségére vesz részt.
 • Az esetleges sérülésekért az oktató felelősségre nem vonható.
 • Az öltözőben hagyott értékekért, tárgyakért felelősséget nem vállalunk.
 • Ajánljuk figyelmetekbe GYIK menüpontunkat, ugyanis itt rengeteg, esetlegesen felmerülő kérdésre kaphattok választ.
 • A délelőtti órákat (08:30-15:00) előző nap 20:00 órakor lezárja a rendszer, amennyiben 4-nél kevesebb fő jelentkezett rá. (Az érintetteket e-mailben értesítjük)
 • A délutáni órákat (kivéve: gyerek óra!) (17:00-20:00) aznap 15:00 órakor lezárja a rendszer, amennyiben 4-nél kevesebb fő jelentkezett rá. (Az érintetteket e-mailben értesítjük)
 • A hétvégi órákat előző nap 20:00 órakor lezárja a rendszer, amennyiben 4-nél kevesebb fő jelentkezett rá. (Az érintetteket e-mailben értesítjük)
 • A gyerek órákat előző nap 20:00 órakor lezárja a rendszer, amennyiben 3-nál kevesebb fő jelentkezett rá. (Az érintetteket e-mailben értesítjük)

 Vannak korcsoportok szerinti foglalkozások?  

Elkülönítve csakis a gyerek és junior csoportok vannak, ide 5 éves kortól maximum 17 éves korig várjuk a gyerekeket, az ennél idősebb korosztály az általa szimpatikus időpontokon és napokon jöhet edzeni.


Kik az oktatók? Mióta foglalkoznak táncoktatással?
 
Oktatóink szakmai háttérrel és a Magyar Rúdsport Szövetség és a Magyar Levegősportok Szövetsége által elfogadott szakképesítéssel és / vagy táncpedagógus diplomával rendelkeznek. Vannak, akik újoncként néhány éve tanítanak, de vannak, akik több mint, 20 éve foglalkoznak táncoktatással. (Lásd: Rólunk menüpont –
Tanáraink)